Rally racen is een van de meest spannende gebeurtenissen in het leven van een man, maar hoe werkt het precies?

Car Rally Racing ook erkend als rally race is een soort van auto race op prive-of openbare wegen die zijn aangepast met speciaal gebouwde auto’s die legaal zijn voor de wegen. Deze sport kenmerkt zich door niet op een circuit te rijden, maar in een point-to-point opstelling waarbij de bijrijders en hun deelnemers tussen speciale etappes rijden, waardoor regelmatige intervallen na één of meerdere startpunten mogelijk zijn. De rally’s kunnen worden gewonnen door onvervalste snelheid binnen de fasen of door afwisselend te rijden naar een vooraf afgesproken reistijd.

Geschiedenis – Vooroorlogse periode van rally racing

“Rally” is een term, als een motorsport eenheid, waarschijnlijk heeft gedateerd uit de allereerste Monte Carlo Rally die werd uitgevoerd in januari 1911. Zeer weinig of geen van hen gebruikten de term “rally” opnieuw tot het einde van de jaren 1920. De rallysport is terug te voeren op de Parijs-Rouen Horseless Carriage Competition van 1894. De prijzen werden door een jury aan de auto’s toegekend op basis van de bevindingen van de toeschouwers die in elke auto passagiers waren. De winnende prijs ging naar Albert Lemaitre die een Peugeot van 3 pk reed. Comte de Dion eindigde echter als eerste, maar werd gediskwalificeerd omdat zijn voertuig werd aangedreven door stoom.

  • Deze gelegenheid leidde tot een tijdperk van city-to-city wegwedstrijden die in Frankrijk en andere Europese landen plaatsvonden en die de aanzet gaven tot verschillende soorten racen in latere autorally’s. Enkele van de nieuwe functies die werden toegevoegd waren auto’s die tegen de klok racen in plaats van een head-to-head auto race, instaptijd controles en exit-punten.
  • De Parijs-Bordeaux-Parijs race was de eerste van dit soort spannende races. De race werd gewonnen door Paul Koechlin in juni 1895. Hij reed een Peugeot, ondanks dat hij 11 uur na Emile Levassor, die een PanhardetLevassor reed, aankwam. Levassor’s tijd voor de 1.178 race, die zonder pauze liep, nam meer dan 48 uur in beslag.

Hoe snel was een gemiddelde rally auto in die tijd precies?

De gemiddelde snelheid was 24 km/u. Acht jaar later reed de Mors of Fernand Gabriel in de race Parijs-Madrid over dezelfde wegen en duurde het minder dan 5 ¼ uur voor de 550 km-race naar Bordeaux. De races hadden de grenzen van de veiligheid van de stoffige snelwegen die gevuld waren met toeschouwers overschreden, om nog maar te zwijgen van het open verkeer.

Er waren behoorlijk wat ongelukken in het begin van de rally tijd!

Vandaar dat talrijke ongevallen met dieren en mensen ernstige verwondingen en acht doden veroorzaakten. Om die reden heeft de Franse regering de race stopgezet en de gebeurtenissen verboden. Vanaf dat moment werd er in Europa (behalve in Italië) geracet op gesloten routes, eerst op lange ringen van de openbare weg, maar in 1907 werd de eerste race op een speciaal aangelegde baan gehouden – Engeland’s Brooklands.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
YouTube
Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram