Wat is Rally racing precies en waarom zijn er wereldwijd zo enorm veel fans te vinden op dit gebied?

Rally racen, ook wel rallysport genoemd, is een opwindende vorm van autoracen. De opwinding is voor een groot deel gebaseerd op het feit dat de races op de openbare weg worden gehouden. Er zijn verschillende soorten rally races en naast de traditionele punt-tot-punt races waar de snelste tijd wint, bestaan er andere versies waar de coureurs kijken naar een vooraf bepaalde tijd, gebaseerd op een vooraf bepaalde ideale rijtijd. Andere rally’s omvatten ook logistieke aspecten.

Wat waren de allereerste rally races in de wereld?

Een van de vroegste races die vandaag de dag nog bestaan is de Monte Carlo Rally, die in 1911 begon. De sport evolueerde in de jaren 1920, voornamelijk in Europa, en veel van de basiskenmerken die vandaag de dag worden gebruikt, werden ontwikkeld. Door de oorlogsjaren heen ebde en vloeide de populariteit van het rallyrijden en de racesport, maar nam in de jaren vijftig weer toe en heeft sindsdien een gestage groei en deelname gekend.

Welke Europese rally races zijn nog steeds mega populair?

Terwijl veel Britse coureurs en fabrikanten deelnamen aan Europese rally’s in de zeer vroege dagen, legde de Britse maximumsnelheid van 12 mijl per uur een praktisch verbod op elke rally race. Om het autoreizen te populariseren, sponsorde de Auto Club van Groot-Brittannië in 1900 een 15-dagen rally tussen de grote steden.

  • De zeventig inzendingen bestonden voornamelijk uit fabrikanten die hun voertuigen wilden laten zien. Er waren 13 etappes en de bovengenoemde 12 mph wettelijke snelheidslimiet werd gehandhaafd. De etappes omvatten heuvelklimmen en snelheidstesten. Door de jaren ’20 groeide deze vorm van rally, maar slaagde er niet in om veel racers van buiten Groot-Brittannië aan te trekken.

Rally is na de tweede wereldoorlog alleen maar populairder geworden?

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rally opnieuw populair in Europa, maar de Britse wet verbood het sluiten van openbare wegen en snelwegen voor speciale evenementen. Dit betekende dat de meer populaire vorm van racen in het Verenigd Koninkrijk afwezig was. In 1951 werd de Royal Automobile Club Rally omgebouwd tot een internationaal evenement.

  • Het evenement werd gekenmerkt door meer technische rallyuitdagingen zoals navigatie, het uitlezen van de nachtkaart en wendbaarheidstests. Dit beperkte de populariteit. In 1961 werd een doorbraak bereikt toen Jack Kemsley met succes een petitie indiende voor de opening van de openbare weg onder toezicht van Staatsbosbeheer. Vandaag de dag is de Rally GB een populair internationaal evenement.

De topcoureurs en -fabrikanten van vandaag nemen deel aan het Wereldkampioenschap Rally, een serie die wordt georganiseerd door de Fédération Internationale de l’Automobile. Veel landen organiseren ook hun eigen nationale kampioenschapswedstrijden. Het seizoen bestaat typisch uit 13 rally’s en er wordt een rijders- en fabrikantenkampioen gekroond op basis van de punten die tijdens het seizoen zijn verdiend.

Welke rally’s zijn vooral populair bij amateurs?

Rally’s zijn populair bij amateur racers. Afhankelijk van het type rally zijn er weinig aanpassingen aan het voertuig nodig om te kunnen deelnemen. De meeste wedstrijden worden gehouden als onderdeel van een club, en evenementen leggen de nadruk op teamwork, navigatie en logistiek in plaats van op tijd op de baan.

  • Om een voorproefje van het rallyrijden te krijgen zijn er een aantal privé scholen geopend die het mogelijk maken om niet alleen de basis van het rallyrijden te leren, maar ook een open wegcursus te volgen.
  • Deze zijn meestal voor mensen die willen ervaren hoe het is om met hoge snelheid te rijden en rally technieken zoals handrem draaien en drijven op vuil en grind cursussen. Deze maken gebruik van sterk geprepareerde rallyauto’s die een afspiegeling zijn van de auto’s die door professionals worden gebruikt. Er zijn een aantal scholen actief, en de cursussen lopen van eendaagse sessies tot meerdaagse kampen met een wedstrijd onder de groep aan het einde.
Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
YouTube
Pinterest
LinkedIn
Share
Instagram